Hoe zit jij er bij?
Een laptop is vooral ontwikkeld voor de mobiliteit waardoor de ergonomische voordelen verdwenen zijn.
Er zijn 2 manieren om met de laptop te werken;
- Het toetsenbord op de juiste hoogte zetten, waardoor het beeldscherm te laag staat
- Het beeldscherm op de juiste hoogte zetten, waardoor het toetsenbord te hoog staat.
Beide is niet wenselijk.
Gevolgen
Een statische houding (langdurig in dezelfde houding) waardoor je allerlei klachten ontwikkelt zoals verkrampte schouders, rug- en nekpijn, en zelfs vermoeidheid. Uit onderzoek blijkt dat 75% van de laptopgebruikers na 20 minuten ‘visuele vermoeidheid’ ontwikkelt. Let maar eens op hoe snel je je moe en belast voelt.
Een hoofd weegt ca. 4-5 kilogram. je nekspieren kunnen dit gewicht makkelijk dragen. Maar als het hoofd gekanteld wordt neemt ook het aantal kg toe. Bij 45° is het aantal kilo’s al ruim 4 keer hoger dan in een rechte houding, ca. 16-20 kg. 20 Kg op je nek, dat kan niet goed zijn toch?
Je ruggengraat is verbonden is met je nek. Zenuwen, pezen, bindweefsel en tussenwervelschijven kunnen beschadigen.
Wat kun je er aan doen?
Het beste is een sta-bureau, los beeldscherm, toetsenbord en muis via je werkgever te regelen en zet je laptop in de kast.
Werkgevers zijn tenslotte verantwoordelijk voor een goede en gezonde werkomgeving. Tevens zijn ze gebaat bij een gezonde en vitale medewerker met een hogere belastbaarheid.
Aangezien we nog wel een poosje thuiswerken en we wellicht niet meer fulltime naar kantoor gaan is dit een goede investering.
Biedt je werkgever niet deze mogelijkheden?
Regel op z’n minst een los toetsenbord en muis en zet je laptop op ooghoogte in een standaard of op een stapel boeken zodat het scherm op ooghoogte komt.
Kantel het scherm zo ver mogelijk naar achteren. Het is belangrijk je hoofd zo recht mogelijk te houden. Heb je geen (plek voor een) verstelbaar bureau, je keukenblad kun je hiervoor ook gebruiken.
Ben je toch genoodzaakt om met de laptop te werken, plaats de laptop iets meer van je af zodat de druk op je nek en rug kunt verminderen. Ook weer niet te ver, anders kun je juist weer last van je armen en schouders krijgen. Nogmaals, probeer toch laptopwerken te voorkomen.
Wat kun je zelf doen om klachten tegen te gaan?
Er wordt aangeraden niet meer dan 2 á 3 uur per dag de laptop te gebruiken, in sessies van 20 minuten. Na elke 20 minuten neem je een kleine pauze. Sta even op, haal iets te drinken, bezoek het toilet en doe wat eenvoudige rekoefeningen.
Kom in ieder geval in beweging, je lichaam zal je dankbaar zijn!
Mijn ervaring
Persoonlijk zie ik een groot verschil tussen werknemers die met een laptop of desktop werken.
Mensen die de hele dag met een laptop werken, hebben aanzienlijk meer klachten, komen regelmatig bij de fysiotherapeut of stellen dat juist uit. Hun klachten zijn veelal ontstaan na de eerste lockdown in maart 2020. Mensen die ervoor lichte klachten hadden, kampen nu met zwaardere klachten. Ze zijn over het algemeen genomen niet gelukkig met de situatie en verlangen naar kantoor.
Mensen met een goed ingerichte werkplek, de houding afwisselen en in beweging blijven hebben nauwelijks klachten en meer werkplezier. Ze zijn over het algemeen “gelukkiger en vitaler”, zijn beter in staat werkzaamheden te plannen en genieten van de vrijheid dat het thuiswerken biedt.